Niektórzy się śmieją, że to znak naszych czasów, że kiedyś piekliśmy i jadaliśmy murzynka, a teraz brownie :) Śmieję się i ja, ale prawda jest taka, że to są dwa dosyć różne ciasta, po prostu oba zawierają kakao. Murzynek ma konsystencję podobną do piernika. Brownie... to w sumie taka ciastowata czekolada ;) Lekko wilgotne, bardzo słodkie, intensywne.
Czytałam raz książkę, w której bohaterka próbowała przez lata nauczyć się piec idealne brownie. To dowodzi, że sprawa z tym brownie nie jest aż taka prosta :) Natomiast mogę Wam powiedzieć, że z tego przepisu, który Wam właśnie wrzucam, wyszło mi naprawdę wyśmienite brownie, takie, jakie spodziewałabym się zjeść w porządnej cukierni lub kawiarni, a nie we własnej kuchni.
Od razu mówię - upiekłam to brownie na spodzie z kruchego ciasta, jako wierzchnią warstwę. Jeśli chcecie zrobić z niego samodzielne ciasto, bez tego kruchego spodu, na pewno trzeba będzie przynajmniej pomnożyć składniki razy dwa. Ale ten kruchy spód bardzo fajnie tutaj pasuje :)
Zrobiłam najprostsze możliwe kruche ciasto, z mąki, masła i cukru, nawet bez jajka. Trzeba je podpiec w piekarniku przed wylaniem drugiego ciasta. Ja podpiekałam 15 minut i to chyba było trochę za długo, lepiej wyjmijcie je po dziesięciu minutach. A na wierzch... brownie!
Składniki:
3 jaja
1,5 szklanki cukru
2 łyżki masła*
3 łyżki kakao
1,5 łyżki dżemu (ja użyłam czekodżemu z wiśni)
0,5 szklanki mąki
*z tymi łyżkami masła jest tak, że często w przepisach spotykam się z taką miarą i nie jestem do końca pewna, czy ją właściwie rozumiem. Przecież masło, jakie jest, każdy widzi :D i łyżkami się go raczej nie je. W każdym razie w tym przepisie użyłam dużych łyżek masła. Ile się zmieściło, tyle dałam :)
Cała robota polega na tym, że to wszystko miksujesz. Najpierw ubijasz jaja, potem dodajesz stopniowo cukier, masło, kakao, dżem, na koniec mąkę. Masa ma być płynna!
Myślę, że oprócz dżemu masz pewną dowolność, jeśli chodzi o to, co dodasz do tego ciasta. Jaja, cukier, kakao, masło i mąka to pewna baza, a reszta zależy od Ciebie. Możesz dodać wanilię, a może nawet trochę alkoholu. Ja użyłam czekodżemu, bo go akurat miałam pod ręką :)
Wylewasz płynną masę na podpieczony spód i pieczesz około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Brownie jest lekko wilgotne, ciągnące się, rozpływa się w ustach :)
Smacznego!
Osobiście wole ciasta z kremem, ale moje dziecko jadą tylko takie suche ciasta, więc bedzie zachwycoa z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńMój synek zajadał z przyjemnością :)
UsuńSuper brownie:)
OdpowiedzUsuńO tak, jest świetne :)
UsuńSuper pomysł, bo my zawsze robimy brownie bez spodu :D
OdpowiedzUsuńTen spód świetnie tam pasuje :)
UsuńOch, takie brownie chodzi za mną od jakiegoś czasu, bardzo Ci jestem wdzięczna za przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :)
UsuńSzybkie i łatwe przepisy przyciągają mnie jak magnes :) Uwielbiamy brownie, szybko znika z blachy. Moja mama oczywiście pozostaje wierna murzynkom :)
OdpowiedzUsuńJa lubię i murzynki, i brownie :)
UsuńTakiego jeszcze nie robiłam. Może, może...
OdpowiedzUsuńWarto, bo jest pyszne :)
UsuńAleż bym zjadła 😋
OdpowiedzUsuńO tak, smakowało wspaniale :)
UsuńZrobiłaś mi smaka. Poproszę męża żeby zrobił ��
OdpowiedzUsuńO, Twój mąż piecze ciasta? Ale super! :)
Usuńo nieeee ale bym zjadła! tylko robić mi się nie chce
OdpowiedzUsuńRobi się całkiem szybko, spróbuj :)
UsuńBrownie ♥ To ciasto, które mogłabym jeść i jeść. Na pewno spróbuję zrobić je z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam brownie :)
Usuń