Cukinia jest jednym z warzyw, które pojawiają się w mojej kuchni najczęściej. Przede wszystkim dlatego, że jest nie tylko smacznym, ale też wyjątkowo zdrowym i lekkostrawnym warzywem, bogatym w beta karoten, potas, magnez, żelazo i liczne witaminy. Robert spróbował cukinii po raz pierwszy, gdy miał nieco ponad pół roku!
W naszym jadłospisie cukinia pełni też dość szczególną rolę. Jaką? Otóż, dzielę życie i stół z kimś, kto wyjątkowo nie lubi jeść zielonego. Żadne nawet wymyślne sztuczki czy przepisy nie przekonają go do szpinaku, z brokułami ma relację co najmniej skomplikowaną: czasem zje, nawet powie, że smakowało, ale przeważnie jednak unika. A cukinię lubi. Cukinia jest więc w mojej kuchni nie tylko cukinią, ale też szpinakiem i brokułami, i pewnie jeszcze kilkoma innymi warzywami. Można ją stosować jako zamiennik niechcianego zielonego w niemal każdym przepisie. Nie wierzycie? Spróbujcie!
Tajemnicą sukcesu jest starcie cukinii razem ze skórką na tarce o drobnych oczkach. Uzyskacie w ten sposób papkę, która wygląda tak jak na zdjęciu powyżej.
W naszym jadłospisie cukinia pełni też dość szczególną rolę. Jaką? Otóż, dzielę życie i stół z kimś, kto wyjątkowo nie lubi jeść zielonego. Żadne nawet wymyślne sztuczki czy przepisy nie przekonają go do szpinaku, z brokułami ma relację co najmniej skomplikowaną: czasem zje, nawet powie, że smakowało, ale przeważnie jednak unika. A cukinię lubi. Cukinia jest więc w mojej kuchni nie tylko cukinią, ale też szpinakiem i brokułami, i pewnie jeszcze kilkoma innymi warzywami. Można ją stosować jako zamiennik niechcianego zielonego w niemal każdym przepisie. Nie wierzycie? Spróbujcie!
Tajemnicą sukcesu jest starcie cukinii razem ze skórką na tarce o drobnych oczkach. Uzyskacie w ten sposób papkę, która wygląda tak jak na zdjęciu powyżej.
Zupełnie jak szpinak, prawda? A jeśli weźmiecie pod uwagę, że smak szpinaku zależy w ogromnym stopniu od użytych przypraw - z łatwością jesteście w stanie przyprawić cukinię tak, żeby smakowała jak szpinak.
Jednak sprowadzanie cukinii do roli tylko i wyłącznie zamiennika szpinaku jest mocno krzywdzące. Cukinia to jedno z warzyw oferujących największe bogactwo możliwości. Z cukinii można zrobić niemal wszystko. Poniżej podaję tylko kilka przykładów przepisów z zastosowaniem tego zielonego skarbu natury.
Cukinia zamiast dyni.
Pamiętacie mój tekst "Co pysznego można zrobić z dyni?"? Właściwie w każdym z przepisów, którymi się wówczas z Wami podzieliłam, można zastąpić dynię cukinią. Uzyskane w ten sposób potrawy będą oczywiście smakowały inaczej, ale równie pysznie. Zielone cukiniowe kluseczki goszczą na naszym stole dość często, a w smaku placków z cukinii zakochałam się już wiele lat temu, jeszcze w czasach, gdy były największym przysmakiem w nieistniejącym już krakowskim barze Vega.
Cukinia jako sos do makaronu.
To jeden z moich ulubionych przepisów! Potrzebujemy:
350 g makaronu spaghetti lub innego,
1 średniej wielkości cukinię,
trochę oleju,
ulubione przyprawy,
tarty ser.
I właściwie tyle. Startą cukinię podsmażamy na oleju, dodajemy przyprawy, posypujemy serem. Czy może istnieć coś prostszego?
Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by tak uzyskany sos wzbogacić innymi dodatkami. Na zdjęciu widzicie sos cukiniowy z dodatkiem pomidorów oraz kukurydzy. Świetnie pasuje też np. czosnek, cebula.
Cukiniowe mini-rollsy.
Kilka pszennych lub innych placków tortilla,
1 średniej wielkości cukinia,
szklanka kuskusu,
duża łyżka śmietany,
tarty ser,
sól i pieprz.
Podałam tę pyszną przekąskę na urodzinach Roberta. Goście byli zachwyceni! Kuskus należy namoczyć w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać z cukiniowym puree, śmietaną, serem i przyprawami. Uzyskaną masą posmarować tortille, zawijać, pokroić na nieduże rollsy. Gotowe! Można jeść na ciepło albo na zimno, jak kto woli. Są pyszne, a ich jedyną wadą jest to, że za szybko znikają!
Zapiekanka warzywna z cukinią.
ok. 4-5 ziemniaków średniej wielkości,
3 buraki,
1 duża cukinia,
1 duża cebula,
1 pietruszka,
łyżka koncentratu pomidorowego,
olej,
pieprz, sól, przyprawy,
opcjonalnie - seler, por.
Mam wrażenie, że to potrawa regionalna :) Spotykałam się z nią tylko w jednej części Polski, dokładnie w tej, w której spędziłam jak dotąd najwięcej lat życia. Mój przepis jest jednak mocno zmodyfikowany i co ważne, wegetariański, a wręcz wegański - choć weganką nie jestem. Bardziej niż tradycyjne pieczone ziemniaki przypomina zapiekankę warzywną, którą miałam okazję jeść pewnego razu w krakowskiej Chimerze.
Warzywa kroimy w cienkie plastry i smażymy pod przykryciem na dużej, głębokiej patelni. Oprócz warzyw z przepisu możecie dodać również inne, które nie będą dominować smakiem - podstawowa baza smakowa to właśnie ziemniaki, buraki, cukinia i cebula.
Jeśli nie zależy Wam na tym, by danie było wegańskie, możecie dodać trochę tartego żółtego sera. Wspaniale się komponuje ze smakiem zapiekanki.
Cukinia na słodko.
Przyznam, że nigdy jej sama nie robiłam. Natomiast moja mama radzi sobie z tym świetnie :) To jest tak zwana cukinia a la ananas. W Internecie znajdziecie bez trudu instrukcję, jak to zrobić. Taka słodka cukinia faktycznie przypomina w smaku ananas, nie jest to jednak łudzące podobieństwo. Moim zdaniem jest jeszcze smaczniejsza! Jak widzicie, cukinia może z powodzeniem zastępować nie tylko inne warzywa, ale również owoce.
Cukinię można również wykorzystać do pieczenia słodkich ciast i smakołyków :) W tym zakresie mistrzynią jest moja serdeczna koleżanka Magda, autorka bloga Różanecznik. Z przyjemnością polecam Wam przepis na muffiny cukiniowo-marchewkowe Magdy :) Takie muffiny są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe! Dzięki nim bez większego trudu przemycicie swoim maluchom solidną porcję warzyw :)
Cukinię można również wykorzystać do pieczenia słodkich ciast i smakołyków :) W tym zakresie mistrzynią jest moja serdeczna koleżanka Magda, autorka bloga Różanecznik. Z przyjemnością polecam Wam przepis na muffiny cukiniowo-marchewkowe Magdy :) Takie muffiny są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe! Dzięki nim bez większego trudu przemycicie swoim maluchom solidną porcję warzyw :)
Może znacie jeszcze inne ciekawe przepisy z wykorzystaniem cukinii?
Uwielbiam cukinię, ale moja mała psotnica troszkę przy niej marudzi. Widzę jednak że z powodzeniem mogę przechytrzyć córę i zrobić sos do makaronu z cukinii ! :) Mniam!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Będzie i pysznie, i zdrowo :)
UsuńNie wiedziałam, że aż tyle rzeczy można stworzyć z cukinii. Na słodko chyba bym się nie odważyła :) ja ostatnio jem surową w surówkach, tyle z moich urozmaiceń ;)
OdpowiedzUsuńCukinia ma bardzo neutralny smak, w słodkich wypiekach jest właściwie niewyczuwalna :) Natomiast cukinia a la ananas smakuje zupełnie jak owoc, moi znajomi nie mogli uwierzyć, że to cukinia :)
UsuńDzięki za polecenie mojego przepisu. Właśnie miałam dodać, że na słodko np. do ciast też można wykorzystać. Mój syn nie przepada za zielonymi warzywami, ale lubi zielone koktajle i tartę ze szpinakiem. Patent z cukiniowym szpinakiem zapamiętuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPamiętam Twoje mistrzowskie cukiniowe muffinki :)
UsuńJa uwielbiam cukinię w każdej postaci. Już nie mogę się doczekać dań z taką prosto z mojego ogródka. Bo cukinia ma w nim honorową największa grządkę.
OdpowiedzUsuńO, taka prosto z ogródka jest najlepsza :)
UsuńSosu z cukinii jeszcze nie próbowałam, ciekawi mnie też jej smak na słodko :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować! :)
UsuńJa za cukinią nie przepadam - i nie potrafię zrozumieć jej fenomenu ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że część jej fenomenu leży właśnie w tej wszechstronności :) Można ją przyprawiać bardzo różnie i za każdym razem uzyskać całkiem inny smak! Dla mnie największym zaskoczeniem była chyba cukinia na słodko :)
UsuńU mnie też ostatnio króluje cukinia, przede wszystkim zapiekana cukinia z ryżem (wcześniej wydrążona i wstawiona z ryżowym nadzieniem do piekarnika). Koniecznie muszę spróbować wersji na słodko! PS Vega, ach ileż ja tam godzin kiedyś przesiedziałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiałam Vegę! :) Ten jakiś Green Bar, który teraz jest w tamtym miejscu, to zupełnie nie to samo...
UsuńJa też bardzo lubię cukinie. W sezonie ląduje często na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuńU mnie nawet poza sezonem! :)
UsuńUwielbiam cukinię:
OdpowiedzUsuń- nadziewaną
- pieczoną
- w leczo
- w formie placuszków (najlepiej pieczonych)
- grillowaną
To naprawdę niesamowicie uniwersalne i zdrowe oraz smaczne warzywo <3
Ja też uwielbiam ją w każdej formie :)
UsuńChyba u nas najlepiej się sprawdza grillowana lub z nadzieniem. Jak zaczęliśmy być na diecie faszerowana cukinia to było jedno z naszych ulubionych dań ;)
OdpowiedzUsuńGrillowana jest super :) Tęskni mi się za latem i za grillem :)
UsuńJedno z moich ulubionych warzyw!
OdpowiedzUsuńU mnie też w ścisłej czołówce :)
UsuńCukienie uwielbiam i przyrzadzam na wiele sposobow ale tych proponowanyc przez Ciebie nie znam.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :) Są pyszne :)
UsuńCukinię uwielbiam!!! Stosuję ją niemal do wszystkiego , ale na słodko jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, jest przepyszna :)
UsuńCukinia bardzo wdzięczne warzywo. Chyba najbardziej zaskoczył mnie przepis na ciasto czekoladowe z cukinią, które było smaczne.
OdpowiedzUsuńTak, takie warzywne ciasta są niesamowite :) Też kiedyś jadłam coś podobnego :)
UsuńJa też uwielbiam cukinie i wykorzystuję często, ale na słodko nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować,jest wspaniała! :)
UsuńUwielbiam cukinię. Często gości na naszym stole. Mam nadzieję że wtym roku uda mi się w końcu zrobić ketchup z cukinii
OdpowiedzUsuńO,to mnie zaintrygowało! Chętnie dowiem się, jak się robi taki ketchup :)
UsuńJa najbardziej lubię smażoną wraz z mięsem i różnymi warzywami!
OdpowiedzUsuńJa nie jadam mięsa :) Ale mojemu mężowi na pewno by smakowało! :)
Usuńcukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo, uwielbiam ją w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńJa też ją uwielbiam :)
UsuńUwielbiam cukinię! U nas króluje głównie w zapiekankach i jako przekąska usmażona w bułce tartej
OdpowiedzUsuńTakiej smażonej w bułce tartej chyba nigdy nie jadłam! :)
UsuńJa uwielbiam cukiniowe puplety i placuszki z cukini :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nawet robiłam czekoladowe ciasto z tego warzywa, ale szczerze, to szału nie było.
Może to kwestia proporcji :) Moja koleżanka robiła takie czekoladowe babeczki z cukinii i były pyszne :)
UsuńBardzo lubię cukinię, ale tylu ciekawych pomysłów na nią nie znałam. Jak na razie moim ulubionym jest makaron z cukinii (krojona za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie, długie pasy) do tego np. kurczak i żółty ser, mniammm. Na pewno przetestuję coś z Twoich pomysłów. Ta wersja z burakami brzmi pysznie, dziękuję! : )
OdpowiedzUsuńO tak, jest pyszna :) Makaron z cukinii to też świetny pomysł!
UsuńTo prawda, cukinia jest bardzo ugodowym warzywem ;) Podpasuję do bardzo wielu dań ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam nic z cukinii, muszę do tego wrócić :)
UsuńNigdy nie przepadałam za cukinią, wszyscy zawsze zachwalają a ja jestem na nie ;) Mam jednak jedno danie, gdzie cukinia wpasowała sie doskonale, sa to placki ziemniaczane z cukinią i łososiem. Palce lizać.
OdpowiedzUsuńMniam, to nawet brzmi przepysznie! Muszę kiedyś spróbować :)
Usuń